BOMAT is een Belgische maker van luxetapijten en vasttapijt.

Over ons

BOMAT is een Belgisch merk dat hedendaagse handgeweven en handgetufte tapijten, vasttapijt en lopers maakt. We zijn een familiebedrijf met twee zussen aan het hoofd, die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel dragen. Ons in-house designteam, onze eigen ateliers in India en onze bekwame wevers en tufters garanderen vloertextiel van de hoogste kwaliteit.

Team Bomat

Sinds de oprichting is BOMAT een familiebedrijf dat trots is op zijn sterke banden met ambachtslieden uit binnen- en buitenland. Het ontwerp- en ontwikkelingsteam, het commerciële team en het management zijn in België gevestigd. Onze productie bevindt zich in India.

Met een eerlijke productie, een duurzame focus op kwaliteit en respect voor creativiteit zetten we de toon in uw interieur.

Een stukje geschiedenis

BOMAT is opgericht door onze vader, Jan Bekaert, die van jongs af de wereld rondreisde en zo een passie kreeg voor de Aziatische cultuur, kleuren en vakmanschap. In 1983 ging hij in zee met een Tibetaanse partner en lanceerde zijn eerste collectie handgeknoopte Nepalese tapijten onder de merknaam DOC (Design Oriental Carpets).

De vruchtbare samenwerking tussen onze vader en zijn Tibetaanse partner duurde 27 jaar. Op het hoogtepunt had het Nepalese atelier 350 mensen in dienst, waardoor het een van de grootste knoopateliers in Nepal was. Helaas bracht de burgeroorlog in 2010 de productie ernstig in gevaar en moest het atelier sluiten. Inmiddels is de productie opnieuw opgestart en worden er op kleinere schaal opnieuw tapijten op maat gemaakt.

In het begin van de jaren 2000 ging onze vader een nieuw partnership aan met producenten in India. In 2006 richtte hij een joint venture op in Bhadohi, een regio met een rijke weeftraditie die teruggaat tot de 16e eeuw. In synergie met onze sterke Belgische ontwerpafdeling stelt ons Indiase productieatelier Design Flooring P Ltd nu meer dan 150 mensen tewerk. De meeste grondstoffen worden geïmporteerd en de producten worden met de grootste zorg vervaardigd om aan de Europese normen te voldoen.

In 2019 namen wij, Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert, het roer van BOMAT over. Geïnspireerd door de rijke geschiedenis schrijven we samen het volgende hoofdstuk van BOMAT. Met een eerlijke productie, een duurzame focus op kwaliteit en respect voor creativiteit zetten we de toon in uw interieur.