Waar worden BOMAT producten gemaakt?

Alle BOMAT producten zijn ontworpen in België en gemaakt in Bhadohi in India, een regio met een rijke traditie van textielvakmanschap die eeuwen teruggaat.

Wij zijn eigenaar van al onze maakateliers. Daardoor kunnen we een snelle service op maat bieden.

Onze productie

Onze producten worden gemaakt op handweefgetouwen en tuftframes waarvan we in België miniatuurversies hebben, waardoor we snel custom-made texturen en weefpatronen kunnen ontwikkelen.

 

Onze tapijten, vast tapijt en lopers zijn met de hand geweven of getuft, met liefde en aandacht voor detail.

Wat is weven of tuften?

Weven is een methode waarbij twee sets garens op een weefgetouw worden gevlochten tot een stof. Het resulteert in robuuste vlakke tapijten met sterke kleuren.

Tuften is helemaal anders: hier worden lussen garen door een steunweefsel geschoten met een tuftingpistool en vervolgens op de rug gelijmd. Het resultaat is een zacht tapijt met een lange of korte pool, met open of gesloten lussen.

Bij BOMAT worden beide technieken met de hand uitgevoerd, wat een hoog niveau van vakmanschap vereist en elk product uniek maakt (maar uiteraard met de garantie van product conformiteit).

Onze grondstoffen

Het garen is het basismateriaal voor al onze producten en bepaalt hoe een product eruit ziet, voelt en zich gedraagt. Wilt u dat het resultaat er rustiek of verfijnd uitziet? Moet het korrelig of zijdeachtig aanvoelen? Zoekt u extreme lichtechtheid of net een patina? We kunnen u een immense keuze aan garens bieden met een breed palet van effecten en looks.

Het belang van kleur

Kleuren bepalen de sfeer van een ruimte. Daarom hebben we van kleur een hoeksteen van ons bedrijf gemaakt. Onze signatuur zijn de intense, verzadigde kleuren in de Chroma Collectie, maar we maken ook natuurlijke en minerale tinten. Wilt u een op maat gemaakte kleur? Dat kan! Onze Belgische ontwerpafdeling werkt samen met onze Indische kleurexpert om uw vraag te beantwoorden en een echt kunstwerk van kleur en textuur te maken.

Onze kwaliteitsgarantie

Wij vegen geen dingen onder de mat. Transparantie is een belangrijke waarde in ons bedrijf, net als zorg voor het milieu. Onze garens worden op een milieuvriendelijke manier geverfd, voldoen aan de hoogste normen en worden zonder vloeistofafvoer verwerkt. Bovendien worden alle BOMAT-creaties in de EU getest aan de vakgroep Textiel van de Universiteit van Gent, waardoor we hun technische kwaliteiten kunnen waarborgen.

BOMAT is een Belgische maker van luxetapijten en vasttapijt.

Over ons

BOMAT is een Belgisch merk dat hedendaagse handgeweven en handgetufte tapijten, vasttapijt en lopers maakt. We zijn een familiebedrijf met twee zussen aan het hoofd, die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel dragen. Ons in-house designteam, onze eigen ateliers in India en onze bekwame wevers en tufters garanderen vloertextiel van de hoogste kwaliteit.

Team Bomat

Sinds de oprichting is BOMAT een familiebedrijf dat trots is op zijn sterke banden met ambachtslieden uit binnen- en buitenland. Het ontwerp- en ontwikkelingsteam, het commerciële team en het management zijn in België gevestigd. Onze productie bevindt zich in India.

Met een eerlijke productie, een duurzame focus op kwaliteit en respect voor creativiteit zetten we de toon in uw interieur.

Een stukje geschiedenis

BOMAT is opgericht door onze vader, Jan Bekaert, die van jongs af de wereld rondreisde en zo een passie kreeg voor de Aziatische cultuur, kleuren en vakmanschap. In 1983 ging hij in zee met een Tibetaanse partner en lanceerde zijn eerste collectie handgeknoopte Nepalese tapijten onder de merknaam DOC (Design Oriental Carpets).

De vruchtbare samenwerking tussen onze vader en zijn Tibetaanse partner duurde 27 jaar. Op het hoogtepunt had het Nepalese atelier 350 mensen in dienst, waardoor het een van de grootste knoopateliers in Nepal was. Helaas bracht de burgeroorlog in 2010 de productie ernstig in gevaar en moest het atelier sluiten. Inmiddels is de productie opnieuw opgestart en worden er op kleinere schaal opnieuw tapijten op maat gemaakt.

In het begin van de jaren 2000 ging onze vader een nieuw partnership aan met producenten in India. In 2006 richtte hij een joint venture op in Bhadohi, een regio met een rijke weeftraditie die teruggaat tot de 16e eeuw. In synergie met onze sterke Belgische ontwerpafdeling stelt ons Indiase productieatelier Design Flooring P Ltd nu meer dan 150 mensen tewerk. De meeste grondstoffen worden geïmporteerd en de producten worden met de grootste zorg vervaardigd om aan de Europese normen te voldoen.

In 2019 namen wij, Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert, het roer van BOMAT over. Geïnspireerd door de rijke geschiedenis schrijven we samen het volgende hoofdstuk van BOMAT. Met een eerlijke productie, een duurzame focus op kwaliteit en respect voor creativiteit zetten we de toon in uw interieur.

W.I.N.-Project

WIN (Widows & Women In Need) is een programma voor vrouwen die uit hun kaste gedreven zijn (zoals weduwen) of vrouwen die tot de laagste kasten behoren. Door kaste- en gendergerelateerde ongelijkheid hebben deze vrouwen het vaak moeilijk, vooral op het Indiase platteland.

Als twee ondernemende vrouwen aan de leiding van BOMAT vinden we het erg belangrijk om deze vrouwen in ons bedrijf te empoweren door ze een eerlijke kans te geven. WIN geeft hen een job in onze productieketen en daarmee de kans om hun leven weer in eigen handen te nemen.

In de Indische maakindustrie zijn de wevers traditioneel mannen, omdat vooral zij de juiste opleiding krijgen om dit ambacht te verwerven. Met WIN geven we de vrouwen de verantwoordelijkheid voor al de stappen die net vóór het eigenlijke weven komen, zoals het spinnen van het garen, het opwinden van het garen op klossen en het klaarmaken van het weefgetouw. Dit uiterst precieze werk is cruciaal in het productieproces.

Door deze vrouwen een fatsoenlijk loon te geven en door hen in contact te brengen met collega’s met soortgelijke ervaringen, willen we ze de kans geven om hun zelfvertrouwen en trots terug te krijgen.